Beste restaurants in Split – Samenvatting
Geen tijd om de hele artikel te lezen? Bekijk dan hieronder een samenvatting van onze favoriete eetgelegenheden in Split, Kroatië!
- Beste luxe restaurant in Split: Konoba Nikola in Stobrec
- Wat is de beste lokale & betaalbare plek om te eten in Split: Villa Spiza
- De beste pizzeria in Split: Basta
- Top veganistische & vegetarische restaurants in Split: Pandora Greenbox
- Waar te ontbijten in Split: Kats Kitchen Deli
- Beste fastfood in Split: Kantun Paulina
- Beste plek voor desserts in Split: Os Kolac
Uiteten in Split

In 90% van de restaurants in Split, Kroatië, is het menu hetzelfde als overal. Grill, pizza, pasta of risotto zijn allemaal opties. Er zijn echter altijd eetgelegenheden die harder werken dan anderen om trouw te blijven aan zichzelf en hun erfgoed, door traditionele en regionale maaltijden aan te bieden, hetzij op een verfijnde manier of in een informele setting, met gebruikmaking van lokaal voedsel.
De mediterrane keuken domineert de traditionele keuken van Split. Het omvat gerechten zoals gegrilde vis met snijbiet, gegrilde groenten of gekookte aardappelen, stoofschotels met verschillende peulvruchten zoals inktvis stoofpot met tuinbonen, lam stoofpot met groene erwten, of vis stoofpot met kikkererwten, verschillende schelpdieren en garnalen in witte wijn saus, gebakken kleine vis, en de zeer populaire zwarte risotto, maar het omvat ook gerechten zoals gekookt kalfsvlees met tomatensaus, varkensvlees of kalfsvlees karbonades, gegrild rundvlees.
Op veel plaatsen kunt u ook een combinatie van Balkan- en mediterrane gerechten bestellen. Ze bieden onder meer vlees- en groenteschroefjes, schalen met gegrild vlees en cevapi (gegrilde gehaktworstjes zonder vel, meestal met rode peperspread, uien en frietjes).
Ook gegrilde of gefrituurde calamares zijn overal verkrijgbaar, vooral bij eetgelegenheden die vooral bezoekers bedienen.
Prijzen om uiteten te gaan in Split
De keuken in Split, Kroatië is gevarieerd en heeft opties voor alle prijsklassen, variërend van luxe restaurants tot redelijk geprijsde buurtcafés en fastfoodrestaurants. Hoewel ze langzaam stijgen en het prijsverschil met naburige steden, zoals Dubrovnik of Hvar, kleiner wordt, liggen de prijzen van het eten in Split nog steeds binnen het bereik van de meeste mensen.
Een driegangendiner in een elegant restaurant kost je tussen de 350 en 500 Kn (50 en 75 euro) per persoon. Een vergelijkbaar menu kost je tussen de 200 en 350 Kn (27 tot 50 euro) in een fatsoenlijke buurtbar of middenklasse restaurant.
Als je goed wilt dineren in Split maar geen fortuin wilt uitgeven, zoek dan naar buurtcafés die een dagelijks lunchmenu hebben (hier marenda genoemd). Voor werknemers is marenda een middagmaaltijd. Afhankelijk van de locatie, het menu en de portiegrootte kosten deze lunches vaak tussen de 35 en 80 Kn. Ostarija u Vidakovi, een bekende locatie voor een marenda in Split, ligt dicht bij het strand van Bacvice. Veel hedendaagse tavernes, zoals Villa Spiza, bieden nu enkele gerechten aan voor tussen 70 en 100 Kn (10 en 13 €), waardoor ze een betaalbare maar vullende optie voor een maaltijd vormen.
In Split kan een pizza of een burek (hartige taart van phillo-deeg met verschillende ingrediënten) worden gegeten voor ongeveer 2 €. Een grote schotel cevapi (10 stuks) of een volledige pizzataart van een nabijgelegen pizzeria kost 7€. Pasta met verschillende sauzen is een andere goedkope lunch in Split, die 60 tot 100 Kn (8 tot 13€) kost.
Luxe restaurants in Split
In Split zijn er verschillende mogelijkheden om uit eten te gaan. Hoewel er niet veel luxe restaurants zijn, bieden ze allemaal ongelooflijke culinaire ervaringen. De duurste upscale en fine dining restaurants in Split hebben bekwame koks achter hun keuken en gebruiken verse lokale ingrediënten om overheerlijke en esthetisch verantwoorde gerechten te maken. Een driegangendiner met een glas wijn kost tussen de 350 en 500 Kn (50 tot 70 euro) per persoon.
Bij de haven van de stad ligt een uitstekende eetgelegenheid genaamd Zrno soli. Locals dineren graag in het restaurant Dvor vanwege de adembenemende ligging op enkele meters van het strand, de mooiste patio, de gevaarlijk geweldige keuken en Hrvoje Zirojevic, één van Kroatiës grootste koks die de leiding heeft over de keuken. Je kunt bij Kadena creatieve gerechten verwachten die beïnvloed zijn door de traditionele Kroatische keuken en gemaakt en geserveerd worden met de meest verse lokale ingrediënten. In en rond Split is één van de bekendste locaties om vis te eten de familiebar Konoba Nikola. Kies uit een van deze best beoordeelde eetgelegenheden in Split, Kroatië!
Zrno Soli



Bij de haven van de stad ligt een uitstekend restaurant, Zrno soli genaamd. Het restaurant heeft een mooi terras met uitzicht op de jachthaven, de stad en de zee. s Nachts is het uitzicht op de verlichte stad bijzonder mooi. Hoewel de keuken inventief, goed gekookt en vers is, is ze niet bijzonder voortreffelijk. Maar het is echt een prachtig restaurant met een prachtig uitzicht en behulpzame, aangename bediening.
De kosten van een diner in dit chique restaurant zijn aanzienlijk (zoals verwacht voor een dergelijke plaats). Dit is één van de weinige eetgelegenheden in Split met een 6-gangen proefmenu waar ook wijnen bij kunnen worden geschonken.
Contact | a: Uvala baluni 8, Split | t: +385 21 399 333 | e: zrnosoli.split@gmail.com
Restaurant Dvor



Locals dineren graag in het restaurant Dvor vanwege de adembenemende ligging op slechts enkele meters van het strand, de mooiste patio, de gevaarlijk verbazingwekkende keuken en Hrvoje Zirojevic, één van de grootste chef-koks van Kroatië die de leiding heeft over de keuken.
Chef-kok Hrvoje Zirojevic houdt toezicht op het team van koks die maaltijden van hoog kaliber bereiden, waaronder ravioli met saus van wild konijn, snoepjes van varkenskraak met spekjes en rauwe tonijn met ganzenlever. Er zijn ook uitstekende vlees- en visgerechten, waarvan vele op houtskool worden gegrild, en uitstekende desserts (maar wij geven de voorkeur aan hun assortiment koude en warme voorgerechten).
De oude stad ligt op 20 minuten lopen van Restaurant Dvor. Voor een plaats aan een van hun toptafels moet je vooraf reserveren. Hoewel niet goedkoop, biedt de locatie waar voor zijn geld.
Contact | a: Put Firula 14 | t: +385 21 571 513 | e: dvor.split@gmail.com | Facebook
Restaurant Kadena



In de Kroatische restaurantsector is Braco Sanjin, de chef-kok van de keuken van Kadena, een bekende en gerespecteerde figuur. Hij is een pionier in de culinaire scene van Split, samen met Hrvoje Zirojevic en Ivan Pazanin. Je kunt bij Kadena creatieve gerechten verwachten die beïnvloed zijn door de traditionele Kroatische keuken en gemaakt en geserveerd worden met de meest verse lokale ingrediënten.
De wijk Zenta is waar het restaurant is gevestigd. Dit is een chic eethuis dat traditionele Kroatische gerechten op een verfijnde manier serveert. Kadena heeft een prachtig uitzicht op de omliggende eilanden Brac en Solta en op de oceaan vanaf het buitendek. Hoewel we niets dan lof hebben voor Kadena’s keuken en service, vinden we het restaurant een beetje te groot naar onze smaak.
Contact | a: Ivana pl. Zajca 4, Split | t: +385 21 389 400 | Website
Konoba Nikola Stobrec



In en rond Split is een van de bekendste locaties om vis te eten het familiebedrijf Konoba Nikola. Het beste visrestaurant in Split is volgens ons Konoba Nikola. De zeevruchten zijn van topkwaliteit omdat ze lokaal, vers en gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Omdat alles eenvoudig wordt bereid, blijft de vis lekker en delicaat.
Het restaurant is een beetje moeilijk te vinden omdat het buiten Split ligt in het nabijgelegen stadje Stobrec, maar de tocht is zeker de moeite waard. Konoba Nikola is het restaurant dat we zouden kiezen als we in Split maar bij één restaurant konden dineren.
Contact | a: Ivankova 42, Stobrec, | t: +385 91 1110 113 | Tripadvisor
Middenklasse locale restaurants in Split
Split heeft twee verschillende stijlen eetgelegenheden in het middensegment: moderne eetgelegenheden en konoba’s, of tavernes.
Een traditioneel Kroatisch restaurant met de naam Konoba heeft een bescheiden, rustieke inrichting (denk aan houten balken, zichtbare stenen muren, houten banken en dergelijke). Deze konoba’s leverden oorspronkelijk eenvoudige, verrukkelijke, gezonde en goedkope maaltijden. Veel konoba’s serveren nu echter gerechten die in middenklasse restaurants meer dan 100 Kn kosten. Hoewel veel restaurants in het middensegment nog steeds regionale specialiteiten serveren die op traditionele wijze zijn bereid en de rustieke uitstraling hebben van traditionele tavernes, zijn hun prijzen gestegen.
Een driegangendiner met drank kost ongeveer 200-250 Kn (27-35€) per persoon. De gemiddelde prijs van een gerecht is ongeveer 80 Kn, maar er staan veel opties op het menu voor minder dan 60 Kn (8 €). Dus, afhankelijk van je stemming en de maaltijden die je kiest, kun je hier goedkoop of prijzig dineren.
Konoba Fetivi



Vlakbij de waterkant is een piepklein familierestaurant genaamd Konoba Fetivi dat een geweldige service en heerlijke maaltijden biedt. In het restaurant kunnen ongeveer 30 mensen zitten, de helft binnen en de helft op hun terras. Reserveren is noodzakelijk, vooral in de zomer.
De taverne serveert typische regionale gerechten die vooral bestaan uit schelpdieren, maar ook rundvleesgerechten. Seizoensgebonden schommelingen beïnvloeden het aanbod. Het eten wordt op eenvoudige wijze bereid. Alles wat hier geserveerd wordt is heerlijk en vrij vers. De bediening is vriendelijk. Vergeleken met de andere konoba’s op onze lijst is deze duurder. Het is één van de hoog aangeschreven restaurants in Split.
Contact | a: Tomića Stine 3 | t: +385 21 355 152 | Facebook
Villa Spiza



In een klein steegje in de oude stad bevindt zich een bescheiden, prachtig restaurant dat Villa Spiza heet. Het kan een uitdaging zijn om dit kleine hoekje te ontdekken, maar geef niet op. Vraag het gewoon aan de plaatselijke bevolking als je verdwaalt. Buiten zijn slechts twee tafels voor twee personen beschikbaar, en binnen is er een toonbank met plaats voor 7-8 personen. Binnen biedt de toonbank een duidelijk zicht op de keuken.
Er worden verse, lokale gerechten geserveerd. Er wordt dagelijks een maaltijd geserveerd op basis van wat in het seizoen en beschikbaar is. Dit is niet de locatie voor jou als je op zoek bent naar voortreffelijk eten in een gezellige omgeving. Maar als je van echte, eenvoudige, verse gerechten houdt die zonder poespas worden bereid, is dit de plek om naartoe te gaan.
De kosten zijn betaalbaar. Ondanks de matige porties is de prijs nog steeds heel redelijk. Onze favoriete eetgelegenheid in Split is Villa Spliza sinds dat Fife zijn charme heeft verloren. Dit is één van de toprestaurants in Split.
Contact | Kružićeva 3 | m: +385 91 152 1249 | Facebook
Tavern Kod Hvaranina



Net voorbij de poorten van het paleis ligt het vervallen uitziende eethuis Tavern Kod Hvaranina. Hoewel het restaurant er enigszins versleten uitziet, is de keuken uitstekend. Bovendien ga ik graag naar locaties met een dergelijk interieur, omdat ze bij mij herinneringen oproepen aan vervlogen tijden.
Je kunt zien dat het een klein familiebedrijf is. De maaltijd is gezond, smaakvol en vers. Ze hebben een uitstekende klassieke stoofpot van babyvlees met gnocchi op het menu (Cro. pasticada). Lokale vissers leveren de zeevruchten in dit restaurant. De service kan variëren van uitstekend tot ondermaats. De kosten zijn betaalbaar.
Contact | a: Ban Mladenova 9, Split | m: +385 91 767 5891 | Facebook
Uje Oil Bar



In het centrum van de oude stad van Split ligt een restaurant in tapasstijl genaamd Uje Oil Bar. De sfeer is geweldig, het personeel is behulpzaam, de keuken is heerlijk en er is een grote selectie olijfolie en wijn. De gerechten worden geserveerd op blik en op houten planken. Het menu met warme gerechten wordt dagelijks aangevuld met vleeswaren, gemarineerde vis en een selectie olijfolie. De kosten zijn betaalbaar.
Contact | a: Dominisova 3, Split | m: +385 95 200 8008 | Facebook
Articok



Een typische konoba is de Articok niet. Het is een bescheiden, eigentijds eethuis in de buurt van het paleis van Diocletianus. Ze doen moeite om zich te onderscheiden door gerechten te serveren die uniek en vreemd zijn, zoals gin gazpacho of gnudi spaghetti. De locatie is echter niet opvallend. Van alle restaurants in Split is de bediening hier zelfs één van de aardigste.
De prijzen zijn een beetje prijzig, en de porties zijn wat aan de kleine kant. Maar de keuken is smaakvol, inventief, en een bezoek waard.
Contact | a: Ulica bana Josipa Jelacica 19, Split | t: +385 21 819 324 | Facebook
Konoba Matoni



Deze charmante bar met gewelfde plafonds ligt dicht bij het strand van Bacvice. Het biedt een traditionele Dalmatische (mediterrane) keuken met verse, regionale ingrediënten.
Het is een waar juweeltje en één van de weinige plaatsen in Split waar vegetariërs (en zelfs veganisten) kunnen genieten van een meer decadente en complexe keuken in plaats van bijgerechten te eten in vis- en vleesgerichte restaurants. Seizoensgebonden veranderingen beïnvloeden de keuken.
Contact | a: Prilaz brace Kaliterna, Split, | t: +385 21 278 457 | Website
Corto Maltese



Toen Corto Maltese in april 2015 werd geopend, trok het al snel vaste klanten vanwege het uitnodigende decor, de ontspannen sfeer, het vriendelijke personeel, het uitstekende eten, de royale hoeveelheden en de redelijke prijzen.
Het eten wordt ter plekke vers bereid. Corto Maltese is minder een restaurant en meer een hangplek. Ontbijt, lunch en avondeten worden hier geserveerd, maar je kunt ook gewoon langskomen voor een snelle koffie of een lokaal biertje voor een redelijke prijs.
Contact | a: Obrov ul. 7, Split, | t: +385 21 587 201 | Facebook
Movi



Dit bescheiden eethuisje ligt in de wijk Firule, direct naast de tennisbanen, en we genieten ervan. Er wordt uitstekend en echt vers eten geserveerd. Naast de menukeuzes staan er regelmatig enkele dagschotels op een krijtbord. Wij hebben hier nooit een slechte lunch gehad en krijgen altijd de dagschotel. Het personeel is hoffelijk en de prijzen zijn redelijk.
Contact | a: Put Firula 47, Split, | t: +385 21 571 540 | Website
Pizzaria’s in Split



Pizza is op veel plaatsen in Split verkrijgbaar, maar dat maakt ze niet altijd tot top-pizzeria’s. In Kroatië at ik graag pizza. Veel eetgelegenheden bakten dunne korst pizza in een houtoven. Velen doen dat nog steeds. Ik zag echter dat de pizza’s de laatste jaren in kwaliteit achteruitgingen, vooral door het gebruik van kaas van mindere kwaliteit (als die kleverige massa al kaas is).
Als gevolg daarvan bestellen wij bij geen enkele plaatselijke pizzeria meer pizza. Wij gaan op zoek naar pizzeria-specialiteiten. Er zijn een paar gespecialiseerde pizzeria’s in Split die uitsluitend eersteklas ingrediënten en beleg gebruiken. Hoewel de prijs van de pizza in deze eetgelegenheden tot 30% hoger kan liggen dan in typische pizzeria’s, is het extra geld goed besteed.
Afhankelijk van de garnering kan een gewone pizza Margherita tot 100 Kn kosten en begint hij bij ongeveer 60 Kn. De pizzeria’s BASTA en BOKAMORRA in Split zijn twee van onze favorieten.
Eten & Wijn bars in Split
In Split zijn er een paar fascinerende eet- en wijngelegenheden waar je je verlangen naar een paar tapas of een eenvoudige schotel kaas en prosciutto kunt bevredigen in plaats van een compleet diner. Het zijn ook uitstekende bronnen voor wijnonderwijs in Kroatië.
Het kiezen van je favoriete wijn te midden van zoveel onbekende labels is niet altijd eenvoudig. Daarom is een wijnproeverij de ideale manier om vertrouwd te raken met Kroatische wijnen. Zo kan je verschillende wijnen proberen onder leiding van een lokale deskundige sommelier. Enkele van onze favoriete wijnbars in Split staan hieronder.
Monika’s Wine Bar



De beste wijnproeverij in de stad kan worden gevonden bij MoNika, een leuk klein café met een warm decor, een gunstige ligging en vriendelijke eigenaars en werknemers. Naast wijn biedt de bar verrukkelijke tapas. Veel van de wijnen in de wijnproeverij worden geproduceerd op het familielandgoed van de eigenaar, Monika, die ook sommelier en wijnmaker is. Als je van wijn houdt, is deze bar een aanrader!
Contact | a: Ban Mladenova 1, Split, | t: +385 98 177 6162 | Website
Food & Wine Bar Zinfandel



De Food & Wine Bar Zinfandel ligt in de historische wijk van Split. De omgeving is stijlvol en eigentijds. De moderne architectuur wordt gekenmerkt door bakstenen muren, grote, volledig te openen ramen van vloer tot plafond en bakstenen accenten.
Naast een grote selectie van seizoensgebonden tapas en koude schotels biedt Zinfandel meer dan 100 wijnen uit de hele wereld en uit Kroatië. Kijk uit naar hun middagaanbiedingen, wanneer je een gratis glas huiswijn krijgt bij je maaltijd of, af en toe, de prijs van alles op het menu met de helft vermindert.
Contact | a: Ulica Marka Marulica 2, Split | t: 385 21 355 135 | Website
Bokeria Kitchen & Wine



Bokeria is een gloednieuw restaurant in Split. De oprichters van dit restaurant, dat in 2015 werd geopend, werden gemotiveerd door de beroemde markt van Barcelona, La Boqueria. Ze hebben deze sfeer precies vastgelegd in hun restaurant in Split.
Het twee verdiepingen tellende interieur is elegant ingericht, eigentijds en ruim. Zowel complete diners als een verscheidenheid aan Kroatische tapas-stijl items staan op het menu. Seizoensgebonden veranderingen beïnvloeden de keuken. Prachtige selectie van Kroatische wijnen!
Contact | a: Domaldova 8, Split | t: +385 21 355 577 | Facebook
Beste restaurants in Split om te ontbijten
Tenzij je een kopje koffie tot het eten rekent, ontbijten Kroaten niet vaak. Als gevolg daarvan waren er tot een paar jaar geleden geen eetgelegenheden die een brunch of ontbijt serveerden.
De laatste jaren zijn er echter steeds meer eetgelegenheden die ontbijt serveren. Wat je favoriete ochtendmaal ook is – eieren, spek, avocadotoast of een smoothie – je kunt er in Split van genieten. Hier zijn onze twee favorieten voor de beste ontbijtgelegenheden in Split.
Kat’s Kitchen Deli



Kats Kitchen Deli is een soort verborgen schat, meer bezocht door inwoners dan door bezoekers, en ligt iets buiten de stad, vlakbij het Mestrovic Museum en de kust van Jezinac.
Het restaurant heeft geen avondmaaltijden, alleen ontbijt, brunch en lunch. Ze gebruiken scharreleieren, biologische en regionale producten, en hun gerechten worden prachtig gepresenteerd op schotels. Ook geschikt voor vegetariërs en veganisten, deze locatie.
Ze hebben hun eigen handgemaakte amandelmelk, rauwe taarten, eiwitomeletten en creatieve salades als klassiekers. Dit is een prachtig klein restaurant met heerlijke maaltijden en behulpzaam personeel. Naast de items op het menu biedt Kats Kitchen Deli een dagelijks wisselende hoofdmaaltijd en salade. Ongetwijfeld een uitstapje waard!
Contact | a: Ulica Antuna Mihanovica 33, Split | t: +385 21 582 880 | Website
Ciri Biri Bela



Ciri Biri Bela is een geliefd restaurant bij zowel bewoners als bezoekers dankzij de prachtige patio op de binnenplaats, verse regionale ingrediënten, creatieve maaltijden, een uitgebreide wijnselectie en gastvrij personeel. Ze verzorgen lunch, avondeten en ontbijt. Helaas zijn ze van november tot april gesloten voor het seizoen.
Ze bieden een breed scala aan ontbijtopties, waaronder bagels in New York-stijl en gepocheerde eieren, omeletten, verse salades en fruitschotels.
Contact | a: Plinarska ulica 6, Split | t: +385 95 798 4963 | Website
De beste veganistische en vegetarische restaurants in Split, Kroatië
In Split is vegetarisch eten niet zo moeilijk. Hoewel je waarschijnlijk vaker items zult kiezen die je kunt eten van het standaardmenu dan dat je een menu doorbladert dat zorgvuldig is samengesteld met vegetariërs in gedachten.
Aan de andere kant is het woord “veganistisch” in Kroatië nog tamelijk dubbelzinnig, vooral in de kleinere steden en dorpen, waar je problemen kunt hebben met het vinden van eten in de restaurants. Gelukkig hoort Split daar niet bij. Er is een grote verscheidenheid aan eetgelegenheden in Split die veganistische en vegetarische alternatieven bieden.
Sommige daarvan, waaronder Ciri Biri Bela en Kats Kitchen Deli, werden hierboven al genoemd. Beide bieden een selectie van maaltijden die geschikt zijn voor vegetarische en veganistische diëten en maken gebruik van biologische, regionale producten. Het culinaire personeel is bereid het eten aan te passen aan je dieet als het niet helemaal past. Spreek hen rechtstreeks aan. Hieronder volgt een lijst met nog enkele vegetarisch en veganistisch vriendelijke eetgelegenheden in Split.
Marta’s Veggie Fusion



Een bescheiden café met een verrassend aantal Kroatische en buitenlandse ambachtelijke bieren, gebak, vers geperste sappen en veganistisch eten. Het menu is zeer gevarieerd, met gerechten als bowels en burrito’s naast andere borden en salades. Het team produceert smakelijk, gezond voedsel voor je neus in een open concept keuken. Voor alle vegetariërs en veganisten die Split bezoeken, is Martas Veggie Fusion een niet te missen restaurant.
Contact | a: Kresimirova 8, Split | t: +385 21 553 748 | Website
Pandora Greenbox



Heerlijke veganistische en vegetarische delicatessen zoals bietenrisotto, aubergine parmigiana, erwtensoep met gerookte tofu, enz. worden geserveerd in dit elegante restaurant. Daarnaast bieden ze een fantastische selectie vers geperste sappen, smoothies, wijnen, bieren en cocktails. De gemiddelde prijs van een gerecht ligt rond de 70 Kn (10 €), wat redelijk is.
Contact | a: Obrov 4, Split | t: +385 21 236 120 | Facebook
Bakkerijen in Split



In Kroatië is er een grote belangstelling voor bakkerijen, en Split is daarop geen uitzondering. Je kunt ze overal in de stad vinden. De meeste bakkerijen in Split verkopen wit brood in verschillende vormen, waaronder baguettes, broden, broodjes, enz. Een ander veel voorkomend artikel bij bakkerijen is een verscheidenheid aan zoet en hartig gebak, zoals pasteitjes van fyllodeeg met gevarieerde inhoud (burek), zoete broodjes van gistdeeg, buhtla genaamd, die gevuld zijn met chocolade of jam, croissants, donuts, enz.
In Split kunnen bakkerijen een fantastische plek zijn om een goedkope snack te halen voor onderweg. Je kunt er iets kopen voor slechts één of twee euro.
De beste burek in de omgeving wordt volgens de plaatselijke bevolking gemaakt door Pita-Jelo in de Put Plokita 81 straat. De grootste ambachtelijke bakkerij heet Kruscic, gevestigd in de Obrov 6 straat. Aangezien zij al sinds 1949 brood en gebak leveren, is het Bobis-netwerk van bakkerijen een waar instituut in Split. Als aandenken of als geschenk bereidt Bobis ook traditionele koekjes en noga die je mee naar huis kunt nemen.
Waar kan je de beste toetjes en zoetigheden eten in Split?
Hoewel er in Split tal van locaties zijn die gebak en ijs aanbieden, raden wij niet aan ze zomaar overal te eten. Sommige zijn gewoon te zoet, sommige hebben te veel margarine, terwijl andere te veel zijn voor onze smaakpapillen.
De bekendste locatie voor diverse gebakjes is Bobis. Het is een groot bedrijf uit Split met een rijke geschiedenis en verschillende locaties in de stad. Hoewel het industrieel is, genieten de inwoners van hun gebak, vooral het zoete brood dat rond Pasen wordt aangeboden, de mandulat, een amandel-honinggebak dat verwant is aan de torrone in Italië, en droge gebakjes zoals krostule, een zoet krokant gebakken gebakje, rafioli en breskvice (perzikvormige koekjes gevuld met jam en rum). Deze koekjes en snoepjes kunnen als aandenken mee naar huis worden genomen, omdat veel ervan in verzegelde verpakkingen worden aangeboden.
Als je echter op zoek bent naar de beste plaatsen om een dessert te eten in Split, dan is gebakswinkel Os Kolac de plek om te bezoeken!
Os Kolac



Wij zijn van mening dat Os Kolac de beste taartenwinkel in Kroatië is, niet alleen in Split. Hier moet je echt heen als je van zoetigheid houdt. Tea Mamut, de eigenaar en chef patissier van de zaak, heeft niet alleen een patisserieopleiding gevolgd aan het befaamde Culinary Institute of America, maar ze heeft ook ervaring opgedaan onder de voogdij van enkele van ’s werelds beste patissiers tijdens haar werk bij Jean Georges en Daniel in New York City.
Haar taarten weerspiegelen haar rijkdom aan kennis en enthousiasme voor het bakken. Ze zijn gewoon van een ander niveau en behoren tot onze beste ooit.
Contact | a: Ciril Metodova 4, Split | t: +385 21 480 444 | Facebook
Luka’s Ice Cream & Cakes



Bezoek de Lukas Ice Cream and Cakes winkel als je zin hebt in ijs. Het beste ijs in de stad, naar onze mening, is Lukas. Er is een breed scala aan smaken, en er komen steeds nieuwe soorten bij. Mis zijn yoghurt met rozemarijn of lavendelijs niet.
Contact | a: Svaciceva 2, Split | t: +385 91 908 0678 | Facebook
Fast food en goedkope plekjes in Split om te eten
In Split zijn verschillende fastfoodrestaurants te vinden, waaronder lokale tenten met pizza’s, sandwiches en burek met verschillende soorten beleg, maar ook nationale franchises zoals McDonald’s en KFC. We hebben hieronder een aantal van de beste fastfood- en budgetrestaurants van Split opgenomen.
Rizzo Sandwiches



Sinds 1992 verkoopt Rizzo broodjes in Split, waar het nu vier verkooppunten heeft. Ze bieden een ruime keuze aan broodjes in de stijl van de metro en bruschetta’s, en uitstekend handgemaakt brood (goed brood is het geheim van een geslaagde sandwich). Er zijn twee broodjesformaten: groot en klein. De prijs varieert op basis van het beleg van 12 tot 20 Kn. Voor 2 Kn per stuk extra kan je extra ingrediënten kiezen.
Contact | a: Tonciceva 4, Split, | Facebook
Tavern Tri Volta



Voor de inwoners van Split is Taverne Tri Volta (Zalogajnica Dioklecijan) een zeer unieke locatie. Er is hier al 40 jaar een restaurant. Er zijn geen uitgebreide uithangborden, en er komen niet veel toeristen binnen. De inrichting van de ruimte is niet trendy. Er is een diverse mix van personen, zowel jong als oud, en er heerst een vriendelijke houding.
Het is een geweldige plek om Dalmatische gerechten te proeven, want de maaltijd is eenvoudig en handgemaakt. Ik ben dol op deze locatie en zijn geschiedenis. Als je Kroatisch spreekt, is er een geweldig interview met de eigenaar van het restaurant in Slobodna Dalmacija.
Contact | a: Dosud 9, Split | t: +385 21 346 683 | Facebook
Kantun Paulina



De lekkerste cevapi in Split kan worden gevonden bij Kantun Paulina, een afhaalrestaurant in de wijk Varos, dat al meer dan 37 jaar bestaat. Ze bieden ook andere fastfoodproducten, waaronder gegrilde kippenborsten en rundvlees pasteitjes. Het is betaalbaar! Er staat meestal een rij, wat bemoedigend is.
Contact | a: Matosica 1, Split