16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb

Zagreb, de hoofdstad van Kroatië en het politieke en culturele centrum, is een levendige en dynamische stad. Het is al lang een toeristische hotspot met enkele van de beste (en vreemdste) musea van Kroatië en een fantastische eet-, winkel- en caféscene.

De meeste belangrijke bezienswaardigheden bevinden zich in het stadscentrum, waardoor Zagreb ideaal is om te voet te verkennen. Twee belangrijke delen van het stadscentrum heten Gornji Grad (Upper Town) en Donji Grad (Lower Town). De kathedraal en het parlementsgebouw van Zagreb bevinden zich in Gornji Grad, een hooggelegen gebied. Donji Grad is een meer moderne wijk met topmusea. Het Kroatische Nationale Theater is er ook gevestigd.

Op het kruispunt van de Upper- en Lower Town is Trg Bana Jelacica, het centrale plein van de stad, een fantastische plek om je Zagreb-ervaring te beginnen. De levendige Tkalciceva straat, waar verschillende terrasjes, eethuisjes en boetiekjes te vinden zijn, is ook dichtbij. En als je van musea houdt, heeft Zagreb er verschillende die heel bijzonder zijn.

Onze lijst met de beste toeristische bezienswaardigheden en activiteiten in Zagreb, Kroatië, zal je helpen de leukste plekjes in de omgeving te vinden.

Inhoudsopgave

Maak een wandeling door Zagrebs Upper Town (Gornji Grad)

16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb 1
Kerk van St. Mark’s

Gornji Grad, de Upper Town van Zagreb, met prachtige geplaveide straatjes en huizen met rode dakpannen, is een mooie plek om een bezoek aan de Kroatische stad te beginnen. Gornji Grad, vroeger bekend als Kaptol en Gradec, is de locatie van verschillende van de meest populaire toeristische bestemmingen van de stad, waaronder de kathedraal, de wetgevende macht, evenals een aantal musea en kerken.

Maak zeker een wandeling door de Tkalciceva straat, de bekendste straat van de stad, die bezaaid is met terrasjes, eetgelegenheden en winkels. Het Kaptolplein, bekend om zijn vele bouwwerken uit het begin van de 17e eeuw, en de Dolac groente- en fruitmarkt zijn andere bezienswaardigheden.

De kerk van San Marco, die onmiddellijk herkenbaar is aan het felgekleurde dak met de wapens van Kroatië, Dalmatië, Slavonië en de stad Zagreb, kan echter het meest in het oog springen. Vergeet niet ook de binnenkant te bezoeken om de prachtige beelden van de bekende Kroatische kunstenaar Ivan Mestrovic en de schilderijen van Jozo Kljakovic te bekijken.

Adres: Trg Sv Marka 5, Zagreb, Kroatië

Bekijk de schatten in de kathedraal van Zagreb

16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb 3
Zagreb Kathedraal en Schatkist

Bovenop een voormalig gebouw dat de Tartaren begin 1200 hadden gesloopt, werd de kathedraal van Zagreb gebouwd. De huidige kathedraal werd gebouwd in het laatste deel van de 13e eeuw en staat bekend om zijn twee fraai vormgegeven torenspitsen, hoewel er sindsdien verschillende toevoegingen en wijzigingen zijn uitgevoerd die het gebouw aanzienlijk hebben veranderd.

De koepel en klokkentoren werden het laatst verwoest door de aardbeving van 1880, maar werden herbouwd met gebruikmaking van de oorspronkelijke middeleeuwse architectuur. Vergeet niet een kijkje te nemen in de schatkamer van de kathedraal, die verschillende prachtige stukken heilige kunst, kleding en voorwerpen herbergt. Deze bezienswaardigheid is een must om te bezoeken tijdens je vakantie naar Zagreb!

Adres: 10000, Zagreb, Kroatië

Bezoek het Museum van Gebroken Relaties

16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb 5
Het Museum van Gebroken Relaties

Naast de vele musea voor beeldende kunst en geschiedenis heeft Zagreb ook een aantal vreemde musea die de moeite waard zijn. Op de eerste plaats komt het ontroerende en humoristische Museum van Gebroken Relaties (Muzej prekinutih veza).

De collecties geschonken persoonlijke voorwerpen en artefacten van vroegere geliefden en metgezellen uit de hele wereld zijn interessant. Elk geschenk gaat vergezeld van informatie over de verbroken relatie in kwestie en wordt gepresenteerd in volledig witte kamers.

Na een bezoek aan het museum is er een winkel in de buurt met een aantal echt unieke goederen en een café met zitplaatsen buiten. Je kunt er zelfs de hele zomer door op donderdagavond naar jazzoptredens gaan kijken.

Adres: Sv Cirila i Metoda 3, Gornji grad, Zagreb, Kroatië

Officiële site: https://brokenships.com/visit

Beklim de Lotrscak Toren

16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb 7
Lotrscak Toren

De Lotrscak Toren (Kula Lotrscak), die in de 13e eeuw werd gebouwd om de zuidelijke poort van de Gradec stadsmuur te beschermen, is één van de meest kenmerkende bouwwerken van Zagreb. Volgens de legende bevatte deze aanzienlijke vierkante romaanse toren vroeger een bel die elke avond voor het sluiten van de poorten luidde om de mensen die buiten de muren woonden, aan te manen naar binnen te komen (wie buiten bleef, moest daar de nacht doorbrengen).

De toren kreeg in de 19e eeuw een vierde verdieping, ramen en een kanon. Sindsdien wordt het kanon op het dak van de toren dagelijks ’s middags afgevuurd. De kunstgalerij en de souvenirwinkels van de toren zijn toegankelijk voor bezoekers, die de toren ook kunnen beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de stad.

Adres: Tomićeva ul. 9, 10000, Zagreb, Kroatië

Bekijk de historische stenen poort

16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb 9
Stenen Poort

De beroemde Stenen Poort (Kamenita Vrata), de laatste van de vijf oude stadspoorten en eveneens gelegen in de bovenstad, is een ander belangrijk middeleeuws gebouw. Het bouwwerk, dat in de 13e eeuw werd gebouwd, en het iconische beeld van Maria en Jezus overleefden beide een brand in 1731.

Ter ere van het belangrijke relikwie werd een kapel gebouwd om het beeld vast te houden, en het is vandaag de dag nog steeds zichtbaar achter een metalen rooster. Het kunstwerk is al lang het middelpunt van pelgrimstochten.

Adres: Strossmayerovo setaliste 9, 10000, Zagreb, Kroatië

Bekijk kunst in het Museum van Hedendaagse Kunst

16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb 11
Museum van Hedendaagse Kunst in Zagreb

Het Museum van Hedendaagse Kunst (Muzej suvremene umjetnosti), één van Zagrebs nieuwste musea en het grootste en meest hedendaagse in Kroatië, is een must voor iedereen met ook maar de geringste belangstelling voor kunst. Het wordt ook wel MSU genoemd en werd in 2009 ingehuldigd omdat de collecties de eerste galerijen, die in de jaren 1950 werden gebouwd, te groot werden.

Tegenwoordig is in dit prachtig gebouw een buitengewone collectie van meer dan 12.000 kunstwerken ondergebracht, waarvan meer dan 600 permanent worden tentoongesteld. Ook al staat de Kroatische kunst centraal, bezoekers die geïnteresseerd zijn in het werk van andere kunstenaars worden niet teleurgesteld, want er worden beelden en schilderijen uit de hele wereld tentoongesteld.

Groepen van vier of meer toeristen kunnen gebruik maken van Engelstalige excursies met gids. Het museum biedt ook een gevarieerd programma van lezingen en workshops.

Adres: Avenija Dubrovnik 17, 10000, Zagreb, Kroatië

Het museum van Mimara

16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb 13
Het museum van Mimara

In 1972 werd het Museum van Mimara (Muzej Mimara) opgericht om een collectie van een particuliere verzamelaar, Ante Topic Mimara, onder te brengen. Deze enorme collectie, die een breed scala aan zaken uit vele streken en tijdperken omvat, is ondergebracht in een neorenaissancistisch gebouw dat er in 1895 speciaal voor werd gebouwd.

Er is ook een opmerkelijke archeologische collectie aanwezig, met voorwerpen uit Mesopotamië, Perzië, het Midden-Oosten, het Verre Oosten, India, het oude Egypte, het Incarijk en Pre-Inca Zuid-Amerika. Een aanzienlijke collectie glas uit Europa en andere mediterrane landen, alsmede meubilair uit de Middeleeuwen en beeldhouwwerken uit het oude Griekenland zijn eveneens opmerkelijk.

Rembrandt en Ruisdael uit Nederland, Rafaël en Veronese uit Italië, Rubens en Van Dyck uit Vlaanderen, en Velázquez en Goya uit Spanje behoren tot de schilders die in de schilderijen zijn vertegenwoordigd. De schilderijen en beeldhouwwerken van Renoir, Degas, Boucher en Delacroix, alsmede die van Auguste Rodin en Jean-Antoine Houdon zijn belangrijke voorbeelden van werken van Franse en Engelse schilders.

Adres: Trg Franklina Roosevelta 5, Croatia

Bezoek het Kunstpaviljoen en de Mestrovic Galerie

16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb 15
Kunst Paviljoen

De oorspronkelijke ijzeren structuur van het Kunstpaviljoen van Zagreb (Umjetnicki Paviljon), ontworpen voor de internationale tentoonstelling in Boedapest in 1896, werd verplaatst en gerestaureerd op de huidige locatie. Het Kunstpaviljoen, beroemd om zijn levendige gele Art Nouveau gevel, huisvest tegenwoordig wisselende exposities van moderne kunst en heeft belangrijke stukken van de bekende Kroatische kunstenaar Ivan Mestrovic.

Dit majestueuze gebouw, dat grenst aan Trg Kralja Tomislava, een grote openbare ruimte die bekend staat om het standbeeld ter ere van de eerste koning van Kroatië, is de oudste expositiehal in zijn soort in Kroatië. De Mestrovic Galerie (Atelje Mestrovic), die is gevestigd in het 17e-eeuwse huis waar Ivan Mestrovic vroeger woonde en beeldhouwwerken maakte, is ook interessant voor kunstliefhebbers. Er worden ongeveer 300 beelden van hout, steen en brons tentoongesteld, samen met tekeningen, meubels en lithografieën. Deze beelden beelden een reeks onderwerpen uit, waaronder religie en portretten.

Mestrovic verhuisde uiteindelijk naar Parijs, waar hij kennis maakte met Auguste Rodin. Mestrovic is de bekendste Kroatische kunstenaar en een gevierd beeldhouwer van de 20e eeuw ( één van zijn beroemdste werken, Pieta Romana, wordt tentoongesteld in het Vaticaan).

Adres: Trg kralja Tomislava 22, 10000, Zagreb, Kroatië

Officiële site: www.umjetnicki-paviljon.hr/en/home/

Nieuwsgierig worden in het Kroatisch Museum voor Naïeve Kunst

16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb 17
Naïeve kunstwerken in het Kroatisch Museum voor Naïeve Kunst

Het Kroatische Museum voor Naïeve Kunst (Hrvatski Muzej Naivne Umjetnosti), een ander excentriek museum in Zagreb, is bijzonder geliefd. Er zijn verschillende tentoonstellingen met stukken van bekende “naïeve” schilders, waaronder Smaljic, Mraz en Ivan Generalic. Er worden ook werken getoond van internationale kunstenaars in een verwante esthetiek, die vaak “primitieve” kunst wordt genoemd.

In tegenstelling tot de naam, was naïeve kunst eigenlijk een stijl die in de jaren zestig en zeventig overal ter wereld, ook in het huidige Kroatië, aan populariteit won. Hoewel het nu minder bekend is, verwijst het naar een soort kunstwerken met een levendige, dromerige uitstraling.

Adres: Cirilometodska 3, Zagreb, Kroatië

Bekijk een voorstelling in het Kroatische Nationale Theater

16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb 19
Het Kroatische Nationale Theater

Het Kroatische Nationale Theater (Hrvatsko Narodno Kazaliste), ontworpen door de Oostenrijkse architecten Hermann Helmer en Ferdinand Fellner, ligt in Donji Grad, vlakbij de noordwestelijke hoek van Zagrebs “Groene Hoefijzer”. Het majestueuze gele gebouw aan de Trg Marsala, dat in 1894 officieel werd ingewijd door de Oostenrijks-Hongaarse keizer Franz Jozef I, is een opvallend kenmerk van de Benedenstad.

Het neobarokke en rococostijl gebouw, met twee kleinere koepels aan de voorkant en een enorme koepel aan de achterkant, heeft ook een prachtig interieur met werken van Vlaho Bukovac en Ivan Mestrovic’s The Well of Life. Bezoek indien mogelijk regelmatig een opera, ballet of theatervoorstelling.

Adres: Trg marsala Tita 15, 10000, Zagreb, Kroatië

Ontdek Maksimir Park

16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb 21
Maksimir Park

Maksimir Park (Maksimirska) is een prachtig park van ongeveer 45 hectare dat is aangelegd naar het ontwerp van een oude Engelse tuin. Het Bellevue Paviljoen, gebouwd in 1843, en het Echo Paviljoen, een toevoeging gemodelleerd naar een Zwitsers ontwerp, zijn de twee paviljoens die samen het grootste park van Zagreb vormen.

Het park is een perfecte plek om tot rust te komen of te picknicken, want het heeft vele prachtige wandelpaden en paden, evenals kunstmatige meren, bosgebieden en bloemperken. Er is ook een kleine dierentuin voor gezinnen met kinderen.

Maksimir Park, door de plaatselijke bevolking het “levende monument” van Zagreb genoemd, is genoemd naar bisschop Maksimilijan Vrhovac, die in 1794 toezag op de bouw ervan. Het Dinamo voetbalstadion, waar Kroatië internationale wedstrijden houdt, ligt tegenover het Maksimir Park.

Adres: Maksimirski perivoj, 10000, Zagreb, Kroatië

De archeologische en etnografische musea

16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb 23
De archeologische en etnografische musea

Het Archeologisch Museum in Zagreb (Arheoloski Muzej), dat zich richt op de rijke geschiedenis van Kroatië, heeft vijf primaire collecties met in totaal ongeveer 400.000 voorwerpen, waarvan vele uit de regio. Het museum toont Egyptische mummies, Griekse vazen en een middeleeuws gedeelte gewijd aan de Grote Volksverhuizingen. De stof van de mummie van Zagreb heeft bijvoorbeeld een onleesbaar schrift.

Het hoofd van Plautilla uit de oude stad Salona behoort tot de belangrijkste voorwerpen, en er is ook een grote collectie munten met Griekse, Keltische, Romeinse, Byzantijnse en hedendaagse munten. De enorme collectie in het Etnografisch Museum (Etnografski Muzej), met aardewerk, juwelen, goud, muziekinstrumenten, stoffen, gereedschap, wapens en complexe kostuums, is zeer fascinerend.

Een bezoek is alleen de moeite waard voor de traditionele klederdracht, waarvan de verschillende tinten en ontwerpen de regionale verscheidenheid van het land laten zien.

Adres: 19 Nikola Subic Zrinski Square, Box 13, Zagreb, Kroatië

Officiële site: www.amz.hr/en/home/

Het Stadsmuseum

16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb 25
Het Stadsmuseum

In de bovenstad van Zagreb ligt het Stadsmuseum (Muzej Grada Zagreba) met onder meer het klooster van St. Clair, een toren uit de jaren 1100 en een graanschuur uit de 17e eeuw. Het museum, dat werd gebouwd naast de oostelijke stadsmuur en zijn deuren opende in 1907, herbergt 12 collecties met in totaal ongeveer 75.000 voorwerpen.

Samen geven de collecties een uitgebreid overzicht van het verleden van Zagreb door middel van papieren, kaarten, kunstwerken, archeologische vondsten en andere artefacten, waaronder een prachtig schaalmodel van Gradec. Kinderen zullen genieten van de interactieve tentoonstellingen in het Stadsmuseum, met speelruimtes en praktische activiteiten.

Adres: Opaticka ulica 20, 10000, Zagreb, Kroatië

Officiële site: www.mgz.hr/en/

St. Catherine’s Kerk

16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb 27
Detail van het interieur van de St. Catherine’s kerk

Eén van de beste kerken van Zagreb is de Jezuïetenkerk van St. Catharina, gebouwd in het eerste deel van de 17e eeuw. Tot de hoogtepunten behoren het prachtige interieur met een aantal grote voorbeelden van barokke kunst en stucreliëfs van de Italiaanse kunstenaar Antonio Quadrio uit de jaren 1720. Het plafond van het schip, met verschillende medaillons met scènes uit het leven van de heilige Catharina door Giulio Quaglia, is zeer opmerkelijk.

Andere opmerkelijke elementen zijn het schilderij St. Catharina tussen Alexandrijnse filosofen en schrijvers van Kristof Andrej Jelovsek, geschilderd in 1762, en het altaar van St. Ignatius van Francesco Robba, dat zich achter het hoofdaltaar bevindt.

Adres: Katarinin trg bb, 10000, Zagreb, Kroatië

Zagreb’s Botanische tuin

16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb 29
Botanische tuin Zagreb

De faculteit plantkunde van de universiteit van Zagreb heeft de botanische tuin (Botanicki Vrt) oorspronkelijk aangelegd als onderzoeksfaciliteit. Hij maakt deel uit van een groep parken die samen het “Groene Hoefijzer” van de stad vormen in Donji Grad, met een oppervlakte van ongeveer 50.000 vierkante meter.

Een arboretum, twee vijvers met verschillende waterplanten, een elegante brug, en ongeveer 10.000 verschillende plantensoorten zijn te vinden op het terrein, dat zorgt voor een heerlijk uitje uit de stad en een prachtige locatie om te ontspannen of te gaan wandelen.

Bezoek daarna, als je nog steeds het uithoudingsvermogen hebt, het naburige Natuurhistorisch Museum (Hrvatski Prirodoslovni Muzej). Het museum, dat is gevestigd in het Amadeo-paleis uit het begin van de 17e eeuw, herbergt zo’n 2,5 miljoen voorwerpen, waaronder mineralen uit de hele wereld, een omvangrijke zoölogische collectie met een breed scala aan Kroatische planten en dieren, en artefacten van nabijgelegen archeologische vindplaatsen.

Adres: Marulicev trg 9A, Zagreb, Kroatië

Officiële site: https://botanickivrt.biol.pmf.hr/en/

De Moderne Galerij

16x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb 31
Galerij van moderne kunst (Moderna Galerija)

Moderna Galerija, de galerie voor moderne kunst van Zagreb, is gevestigd in Donji Grad in het prachtige Vraniczany-paleis, dat in 1882 werd gebouwd. De galerij voor moderne kunst, met veel grote stukken van Kroatische schilders uit de 19e en 20e eeuw, werd opgericht in 1973, hoewel de organisatie teruggaat tot begin 1900, toen voor het eerst belangrijke werken werden verzameld van kunstenaars als Ivan Mestrovic, Mirko Racki en F. Bilak.

Samen met regelmatige tijdelijke tentoonstellingen is de collectie in de loop der tijd uitgebreid en bevat ze momenteel werken van Ljubo Babic, Miljenko Stancic, V. Karas, M. Masic, Emanuel Vidovic en een aantal andere bekende Kroatische schilders.

Adres: Andrije Hebranga 1, Zagreb, Kroatië

Waar te verblijven in Zagreb voor een bezoek aan interessante bezienswaardigheden

Het oude stadscentrum is de beste plek om te verblijven als je de regio wilt verkennen, omdat het dicht bij veel populaire monumenten ligt, waaronder de Bovenstad, waar de San Marco-kerk en de kathedraal van Zagreb staan. Andere geweldige locaties zijn de benedenstad, waar je nog meer winkels, eetgelegenheden en musea vindt, en de bruisende, voetgangersvriendelijke Tkalciceva-straat, met veel terrasjes waar je kunt terrassen. Wij raden je aan te verblijven in deze handige hotels in het centrum van Zagreb:

Luxe hotels:

  • Voor een luxe historische stijl is het Esplanade Zagreb Hotel de beste keuze. Het is gevuld met ouderwetse charme en heeft een blitse Art Deco lounge. De ruime kamers zijn voorzien van L’Occitane toiletartikelen en andere voorzieningen. Er is ook een toprestaurant.
  • Een andere luxe optie in de buurt van populaire toeristische bestemmingen zoals het Grote Plein is het prachtige Sheraton Zagreb Hotel in het centrum van Zagreb. De appartementen en kamers zijn ruim en modern.
  • Kijk ook eens naar Hotel Le Premier, dat een luxe boetiekervaring biedt in een gebouw dat rond 1923 is gebouwd.

Middenklassehotels:

  • Het oudste hotel in Zagreb, Hotel Jagerhorn, is een geweldige middenklasse optie in het hart van de stad. Er zijn slechts 18 aparte kamers in dit charmante boetiekhotel.
  • Een andere keuze in het hart van Zagreb is Hotel 9. Ook dit is een boetiekhotel met een moderne, minimalistische inrichting in de eigentijdse kamers.
  • Hotel Jarun ten slotte is een redelijk geprijsde optie die geliefd is bij gezinnen. Het heeft een restaurant op het terrein en beschikt over grote, eigentijdse accommodaties.

Budget Hotels:

  • Hotel Rebro is een fantastisch koopje en een goede keuze voor mensen met een budget. Er is een gratis ontbijtbuffet en de kamers zijn stijlvol en comfortabel.
  • Probeer Hotel Slisko als een andere goedkope optie. Het biedt grote, vlekkeloze en comfortabele kamers, een gratis ontbijt, een restaurant, café, bar en spa ter plaatse.

Ook leuk om te lezen: De beste appartementen, hostels en hotels in Zagreb

Tips en tours: Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan Zagreb?

Als je een paar dagen langer in Zagreb wilt blijven en de regio eromheen wilt verkennen, zijn er veel fantastische dagexcursies beschikbaar vanuit de stad. Deze excursies worden geleverd met een deskundige gids, een voertuig en een pick-up en drop-off bij de hotels.

  • Dagtocht naar het Nationaal Park Plitvice Meren: Dit adembenemende nationale park is één van de belangrijkste natuurlijke attracties van Kroatië en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Om dit prachtige gebied te bezoeken, kan je vanuit Zagreb een dagtocht naar de Plitvice Meren en Rastoke organiseren. Tijdens deze 11 uur durende excursie kan je onder meer door het park wandelen en een boot nemen over het Kozkaj-meer.
  • Dagtocht Ljubljana en Bled: De dagtocht Ljubljana en Bled vanuit Zagreb brengt je naar het buurland Slovenië en twee van zijn bekendste toeristische excursies.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe vakantie aanbiedingen en blogs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Misschien wil je dit ook lezen...