De 11 meest indrukwekkende gebouwen in Rome

De Romeinse architectuur en bouwkunde behoren tot de meest geprezen ter wereld en hebben door de eeuwen heen een grote invloed gehad op de kunst, de bouwpraktijk en de stadsplanning. Van het Colosseum tot de Maxxi, wij hebben een lijst samengesteld van enkele van de architectonische wonderen in de Eeuwige Stad – zowel oude als moderne – om je te begeleiden.

Het Colosseum

Het Colosseum is een van de meest herkenbare bouwwerken ter wereld. Gebouwd tijdens de Flavische dynastie, tussen 70 en 80 v.Chr. – toen bekend als het Flavische amfitheater – is het het grootste amfitheater dat ooit is gebouwd en was gemodelleerd naar het oude Teatro Marcello. Het Colosseum bood plaats aan ongeveer 65.000 toeschouwers en werd gebruikt voor gladiatorenwedstrijden, openbare spektakels zoals het naspelen van beroemde veldslagen, theatervoorstellingen, dierenjachten en executies.

Teatro Marcello

Het Teatro Marcello (Theater van Marcellus) was een antiek openluchttheater dat als inspiratiebron diende voor het Colosseum, hoewel het halfrond is, terwijl het Colosseum rond is. In opdracht van Julius Caesar, die werd vermoord voordat met de bouw werd begonnen, werd het voltooid door keizer Augustus in 11 v. Chr. en genoemd naar zijn neef, Marcus Claudius Marcellus, die op 19-jarige leeftijd stierf, vijf jaar voordat het voltooid was. Het gebouw, gelegen bij de rivier de Tiber, bood plaats aan 20.000 toeschouwers en was een revolutionair bouwwerk voor die tijd. Met bogen, tunnels, zuilen en hellingen, toonde het de beste oude Romeinse vaardigheid en kunstzinnigheid.

De 11 meest indrukwekkende gebouwen in Rome 5
Teatro Marcello

Het Ara Pacis Museum

Het hedendaagse museum Ara Pacis is een fascinerende bezienswaardigheid omdat oud en nieuw er op innovatieve wijze met elkaar versmelten. Het museum werd in 2006 door de Amerikaanse architect Richard Meier ontworpen om het oude Ara Pacis, of altaar van de vrede, uit 13 v. Chr. te bevatten. Het complex gedecoreerde altaar, bedekt met friezen waarop figuren, gevechten en processies zijn afgebeeld, is gevat in een contrastrijke hedendaagse structuur van staal en glas.

Corte Supreme di Cassazione

Het Justitiepaleis van Rome, de zetel van het Hof van Cassatie – het hoogste gerechtshof van Italië – is een enorm gebouw in de wijk Prati dat de oevers van de rivier de Tiber domineert. Het wordt vaak aangeduid als Il Palazzaccio, een pejoratieve naam die ruwweg vertaald “slecht paleis” betekent. De grote afmetingen, de ostentatieve versieringen en de lange bouwtijd leken corruptie te suggereren toen het in 1911 werd geopend. Het is geïnspireerd op de renaissance- en barokarchitectuur en blijft een van de indrukwekkendste gebouwen van de stad.

De 11 meest indrukwekkende gebouwen in Rome 11
Corte Supreme di Cassazione

Il Vittoriano

Een ander gebouw dat Romeinen liefhebben is Il Vittoriano, op Piazza Venezia. Dit grote altaar, ook wel de bruidstaart genoemd vanwege het sprokkelende witte marmer en de trapsgewijze niveaus, werd tussen 1885 en 1925 gebouwd ter ere van Victor Emmanuel II, de eerste koning van het verenigde Italië. Vol met trappen, zuilen, fonteinen en beeldhouwwerken, was dit gebouw omstreden omdat het gebouw het gebied van de Capitolijnse Heuvel verwoestte en de skyline domineert. Toch ligt het in het hart van Rome en is het een centraal punt van de stad.

De 11 meest indrukwekkende gebouwen in Rome 13
Il Vittoriano

St-Pietersbasiliek

Reizigers komen van ver om de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad te bezoeken, één van de heiligste katholieke heiligdommen ter wereld. Gebouwd boven de begraafplaats van Petrus de Apostel, is het een belangrijk bedevaartsoord en een wonder om in levenden lijve te aanschouwen. De basiliek, voltooid in 1626, werd ontworpen door talrijke kunstenaars, waaronder Donato Bramante, Michelangelo, Carlo Maderno en Gian Lorenzo Bernini. Michelangelo’s beroemde koepel was geïnspireerd op het Pantheon en de Duomo van Florence.

De 11 meest indrukwekkende gebouwen in Rome 15
St Peter’s Basilica

Pantheon

Het Pantheon is één van de best bewaarde antieke monumenten van Rome en een bewijs van architecturale vaardigheid en ingenieurskunst. Keizer Hadrianus bouwde deze tempel in 126 n. Chr. op de plaats van een eerdere tempel, gebouwd tijdens het bewind van Augustus (27 v. Chr.-14 n. Chr.). De tempel is in de loop van zijn geschiedenis steeds in gebruik geweest en is sinds de 7e eeuw als kerk in gebruik. Met zijn grote ronde koepelplafond was de tempel waarschijnlijk bedoeld om de hemelse sfeer te symboliseren; het woord pantheon betekent in het Grieks “alle goden”.

De 11 meest indrukwekkende gebouwen in Rome 17
Het Pantheon

Castel Sant’Angelo

Castel Sant’Angelo, ook bekend als het mausoleum van Hadrianus, is een cilindervormig fort dat aan de oever van de rivier de Tiber bij Vaticaanstad ligt. Keizer Hadrianus liet het mausoleum bouwen als rustplaats voor zichzelf en zijn familie, en later werd het bouwwerk door de pausen gebruikt als fort en kasteel, vanwege de nabijheid van Vaticaanstad. Ten tijde van de bouw, tussen 123 n. Chr. en 139 n. Chr., was dit het hoogste gebouw in Rome.

MAXXI

Zaha Hadid drukte haar stempel op Rome met het innovatieve MAXXI, het Nationaal Museum voor Kunst. Het ligt in de noordelijke Flaminio-wijk van de stad en vormt met zijn scherpe hoeken en dynamische rondingen een contrast met de overvloed aan oude bouwwerken in Rome. Het werd ontworpen als een experimentele ruimte om avant-garde kunst en vernieuwende architectuur te tonen via een permanente collectie, wisselende tentoonstellingen en een stimulerende evenementenkalender.

De 11 meest indrukwekkende gebouwen in Rome 23
MAXXI

Palazzo della Civiltà Italiana

Het Palazzo della Civiltà Italiana in Rome, dat vaak het Colosseumplein wordt genoemd, is een uitstekend voorbeeld van de rationalistische architectuur die de stad domineerde tijdens het fascisme in het begin van de 20e eeuw. Het is gebouwd in neoklassieke stijl en ligt in de zuidelijke EUR-wijk van de stad, die was ontworpen om er de Wereldtentoonstelling van 1942 te houden. Het evenement vond nooit plaats vanwege de Tweede Wereldoorlog, maar de gebouwen zijn een eerbetoon aan deze periode in de geschiedenis van de stad. Tegenwoordig wordt het gebouw gehuurd door het modehuis Fendi.

De 11 meest indrukwekkende gebouwen in Rome 25
Palazzo della Civiltà Italiana

Piramide van Cestius

Weinig mensen weten dat Rome, naast Romeinse oudheden, ook zijn eigen antieke piramide heeft. De piramide, gelegen tussen de wijken Testaccio en Ostiense, werd tussen 18 en 12 v. Chr. gebouwd als graftombe voor Gaius Cestius, een magistraat in het oude Rome. Met zijn scherpe punt lijkt hij sterk op de Nubische piramiden langs de Nijldelta in Egypte en bevat hij een binnenste grafkamer die oorspronkelijk was versierd met fresco’s. De piramide werd opgenomen in de Aureliaanse muren, waardoor het bouwwerk tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.

De 11 meest indrukwekkende gebouwen in Rome 27
Piramide van Cestius

Inhoudsopgave

Deel met vrienden

Misschien wil je dit ook lezen...

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.