Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute

Kroatië wint snel aan populariteit als reisbestemming, en het is begrijpelijk waarom. Kroatië biedt bezoekers de kans om tot rust te komen op prachtige zandstranden met azuurblauwe golven, te wandelen door historische ommuurde steden, of op ontdekking te gaan in groene valleien vol watervallen.

Maar hoe lang heb je nodig om alles te zien, kun je je afvragen? Ik bezocht Kroatië in september voor 10 dagen, en hoewel geen enkele reis ooit lang genoeg is, vonden we het genoeg tijd om door het land te toeren en ervan te genieten.

Dit uitgebreide 10-daagse reisroute voor een rondreis door Kroatië geeft je een goed idee van wat je elke dag van je reis moet doen om je tijd optimaal te benutten en zoveel mogelijk van dit prachtige land te zien. De beste bestemmingen die je tijdens tien dagen Kroatië kunt zien, worden belicht in deze uitgebreide reisgids, die alle informatie bevat die je moet weten, inclusief de kosten voor maaltijden, accommodatie, vervoer en activiteiten en de reistijden tussen de locaties. Dus waarom wacht je nog? Ontdek hoe je binnen tien dagen een rondreis door Kroatië kunt maken!

Inhoudsopgave

Algemene informatie voor reizen naar Kroatië

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 1
Uitzicht over de haven en de daken van Hvar vanaf de top van het fort

Hier volgen enkele nuttige tips die u moet overwegen voordat je Kroatië bezoekt, voordat we meteen ingaan op de uitgebreide 10-daagse route en de must-see bezienswaardigheden van Kroatië.

Munteenheid

De Kroatische kuna wordt gebruikt als geld in dat land (HRK). 1 EUR is nu gelijk aan ongeveer 7,5 HRK.

Geschatte kosten voor 10 dagen in Kroatië

Afhankelijk van je reis voorkeuren en hobby’s kan je plannen om elke dag 30 tot 150 EUR uit te geven bij een bezoek aan Kroatië. De laatste keer dat ik er was (in september 2017) gaven we, afhankelijk van de locatie en het menu van het restaurant, gemiddeld tussen de 100 en 250 HRK uit voor een heerlijk avondmaal met minstens twee gerechten en drankjes. Er zijn verschillende bakkerijen in Kroatië waar je goedkope lokale broodjes, wraps, pizza en meer kunt krijgen voor 20 tot 50 HRK.

Een kamer in een hostel kost tussen de 20 en 30 euro per nacht; een appartement kost tussen de 50 en 100 euro; en een fatsoenlijk hotel kost meer dan 100 euro. Afhankelijk van wat je besluit te doen, zullen er aanzienlijke verschillen zijn als het gaat om activiteiten. Sommige activiteiten, zoals een solo stadswandeling, zijn gratis te ondernemen, terwijl andere, zoals ziplinen of eilandhoppen, betaalt zijn.

Heb je een reisverzekering nodig voor 10 dagen Kroatië?

Ik adviseer meestal om een reisverzekering af te sluiten vanwege mijn eigen persoonlijke ervaring, waarbij ik twee nachten in een privé-ziekenhuis op Tenerife moest doorbrengen en die uit eigen zak moest betalen (het was niet goedkoop). Zelfs als je het niet nodig hebt, kun je voor een klein bedrag zorgeloos reizen. Persoonlijk adviseer ik om Heymondo te gebruiken voor je reisverzekering.

Heymondo biedt op maat gemaakte reisverzekeringen die de grootste waarde leveren voor uw specifieke reis. Je kunt hem zelfs aanschaffen nadat je het land hebt verlaten en je je realiseert dat je dat niet hebt gedaan voordat je vertrekt, wat, als je op mij lijkt, zeer waarschijnlijk is. Heymondo biedt meer dan alleen de standaard annulering, medische kosten, bagagedekking en algemene reisverzekeringen. Hun app biedt ook snelle ondersteuning en een arts chat die beschikbaar is.

Vervoer voor een 10-daagse rondreis door Kroatië

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 3
Dwalen door de straten van de oude stad van Dubrovnik, Kroatië

Je hebt geen auto nodig voor deze 10-daagse reisroute door Kroatië. Je hebt geen auto nodig omdat je voornamelijk in Split en Dubrovnik verblijft en vanuit deze twee bekende steden dagtochten maakt. Wij maakten gebruik van de FlixBus, een zeer betaalbare en grotendeels effectieve busdienst, om van Dubrovnik naar Split te reizen. De busrit duurde ongeveer 3,5 uur, wat vergelijkbaar is met een korte autorit. Het huren van een auto biedt je echter de meeste keuze, zowel wat betreft je route als wat betreft de tijden, en als je meer onafhankelijkheid wilt.

De beste manier van vervoer in Kroatië varieert. Uiteindelijk zal het afhangen van je reis voorkeuren en schema. Een auto kan nuttig zijn als je verder wilt gaan dan de steden op je reisroute. Zelf hebben we pas een auto gehuurd op Hvar, zodat we vrij over het eiland konden rondrijden en alle onontdekte stranden konden bekijken.

Hoe 10 dagen doorbrengen in Kroatië

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 5
Het uitzicht over Dubrovnik vanaf Lady Pipi

Zelf heb ik deze 10-daagse reisroute gevolgd tijdens een recente reis naar Kroatië. Het is bedoeld als leidraad voor een route waarmee je het meeste uit je dagen kunt halen en alle belangrijke bezienswaardigheden in één keer kunt zien. Om je een idee te geven van hoeveel tijd en geld de reis zou kosten, heb ik reistijden en prijzen opgenomen voor elke wijze van vervoer en activiteit. Het kan zeker worden aangepast aan je eigen reis voorkeuren en schema; het is alleen bedoeld als advies.

Dag 1: Aankomst in Dubrovnik & kajak bij zonsondergang!

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 7
Het verkennen van de zijstraten van de middeleeuwse oude stad van Dubrovnik

Deze route begint in Dubrovnik, een prachtige stad nabij het zuidelijkste puntje van Kroatië. Er zijn verschillende activiteiten mogelijk in Dubrovnik die de meeste toeristen zullen aanspreken. Voor wie op reis graag musea bezoekt, is het een stad met een rijke geschiedenis. Voor strandliefhebbers en mensen die graag buiten actief zijn, biedt het vele mogelijkheden voor kajak tochten en heeft het ook mooie stranden. In deze stad zijn de komende twee dagen overvol met dingen om te doen, maar afhankelijk van wanneer je aankomt, is dag 1 een heerlijk moment om tot rust te komen na de vlucht en wat te wandelen door het centrum van de stad.

Je kunt je ook inschrijven voor een kajak tocht bij zonsondergang, als je de tijd en de wil hebt om te durven om s’avonds te gaan kajakken! Onze tocht duurde ongeveer drie uur, we vertrokken om vier uur en kwamen na zeven uur terug. Vlak voor de haven van Dubrovnik, op het eiland Lokrum, nemen ze je mee op een kajak tocht terwijl ze je ook laten klif duiken in een verborgen grot. Een broodje en een drankje zijn meestal inbegrepen. Op de terugweg kun je vanaf het water de zonsondergang van Dubrovnik zien. Het is adembenemend om de oude stadsmuren vanuit deze hoek te bekijken, vooral tijdens zonsondergang.

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 9
Kajak zonsondergang tour in Dubrovnik, Kroatië

Afhankelijk van of je een dagtocht of een zonsondergang tocht met wijn wilt, kosten kajak tochten in Dubrovnik 200 tot 250 HRK. Op je eerste dag in Dubrovnik, als je liever tot rust komt, wandel dan door de stad en stop misschien bij Lady Pipi voor een heerlijke BBQ maaltijd. Zowel onze Booking-host als onze reisleider raadde ons dit eethuis aan als een locatie waar “de lokale bevolking naartoe gaat”. Ze hebben geweldige vis- en vleesgrills en een eetgelegenheid op het dak met uitzicht op de rode daken van Dubrovnik.

Ook leuk om te lezen: 16x de mooiste bezienswaardigheden in Dubrovnik

Waar te overnachten in Dubrovnik

De accommodaties in Dubrovnik die het dichtst bij of binnen de muren van de Oude Stad liggen, zijn de beste. Deze zullen ongetwijfeld iets meer kosten dan accommodaties verder weg, maar omdat je zo dicht bij alle belangrijke bezienswaardigheden bent, is het de moeite waard. Hieronder staan enkele alternatieven voor verschillende prijsklassen.

Budgetvriendelijk: Hostel Angelina, gelegen in het hart van de oude stad. Het beschikt over ruime slaapzalen en een levendige sociale scène.

Middenklasse: Buza Apartment – Deze accommodatie heeft een geweldig uitzicht op de oude binnenstad van Dubrovnik en ligt op slechts 30 meter van het dichtstbijzijnde strand, terwijl het redelijk geprijsd is.

Luxe: Het Pucic Palace – Dit is de ideale locatie om uzelf te verwennen als u dat wilt. Dit mooie hotel, dat direct in de Oude Stad ligt, biedt een prachtig uitzicht op de daken van Dubrovnik.

Ook leuk om te lezen: Dit zijn de meest luxe en beste hotels in Dubrovnik

Dag 2: Verken de oude stad van Dubrovnik

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 11
View over the rooftops of Dubrovnik from the Old Town walls

Verken de oude stadsmuren te voet. Ongeacht wat je reisplannen zijn, de oude stadsmuren zijn het enige dat iedereen moet bezoeken. Hoge muren rond de Oude Stad van Dubrovnik, die toegankelijk zijn voor het grote publiek om doorheen te wandelen en de rode daken van de stad te bekijken. Het is een geweldige manier om de ochtend van uw eerste volledige dag in Dubrovnik door te brengen en de wandeling kan wel twee uur duren. Toegang tot de muren kost 100 HRK.

Ga zo vroeg mogelijk in de ochtend om drukte op de muren te voorkomen. Het kan zijn dat je in de rij moet wachten of je langs anderen moet wringen als je op een druk tijdstip komt, omdat sommige gebieden ook vrij krap zijn.

Wandel op de set van Game of Thrones.

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 13
Smalle straat in Dubrovnik waar een deel van de rel scène uit seizoen 2 van Game of Thrones werd gefilmd

We konden het niet laten een middag door te brengen met een Game of Thrones-wandeling, omdat we enthousiaste fans van de serie zijn. Ze laten je niet alleen zien waar het programma is opgenomen, maar geven je ook veel interessante achtergrondinformatie. Ze nemen je ongeveer twee uur lang mee door de oude stad om je de plekken in Dubrovnik te laten zien die in de productie van het tv-programma voorkomen.

Deze excursies kosten meestal ongeveer 150 HRK plus 50 HRK extra om Fort Lovrijenac binnen te gaan, waar het grootste deel van de opnamen voor de Red Keep werden gemaakt.

of verken de oude stad

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 15
De oude stad in Dubrovnik, Kroatië

Maak je geen zorgen als Game of Thrones niet je ding is. De middag kan ook worden gebruikt om meer van de oude stad te verkennen. De Oude Stad van Dubrovnik zal je het gevoel geven dat je terug in de tijd bent gereisd. De geplaveide zijstraatjes in de Oude Stad van Dubrovnik zijn een fantastische ervaring omdat ze zo goed bewaard zijn gebleven. Je kan je ook inschrijven voor een aantal bekende Dubrovnik tours, waarbij een lokale gids je rondleidt en uitleg geeft over de achtergrond van deze prachtige stad. Enkele van de meest bekende worden hier genoemd.

Eén van de meest populaire tours in Dubrovnik is de Oude Stad Wandeltour. Alle grote bezienswaardigheden van de oude stad, zoals het Franciscaanse klooster, de fontein van D’Onofrio en de Zuil van Orlando, zullen voor je zichtbaar zijn.

Dubrovnik Oude Stad Privé Wandeltour – Als je een gids wilt die alleen voor jouw gezelschap beschikbaar is, kun je ervoor kiezen om deze Oude Stad privé wandeltour te boeken.

Neem de kabelbaan bij zonsondergang

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 17
Uitzicht over Dubrovnik vanaf de kabelbaan

De kabelbaan nemen naar de top van de heuvel die over Dubrovnik uitkijkt is een andere must-do ervaring voor iedereen die Dubrovnik bezoekt na het verkennen van de Oude Stad. Als je je erg sportief voelt en de tijd hebt, kun je ook naar boven wandelen; als alternatief kun je de kabelbaan gebruiken voor 140 HRK. Als je kort voor zonsondergang gaat, komt de schoonheid van de Oude Stad en de rode daken goed tot hun recht, en daarom raad ik het ten zeerste aan. Op de top van de heuvel is ook een restaurant. Hoewel het uitzicht prachtig is, is de prijs vrij hoog in vergelijking met de eetgelegenheden in de omgeving.

Dag 3: Eilandhoppen

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 19
Uitzicht op het eiland Kolocep, één van de eilanden waar je vanuit Dubrovnik een dagtocht per boot naartoe kunt maken.

Na de belangrijkste bezienswaardigheden van Dubrovnik te hebben gezien, is het tijd om naar enkele van de prachtige eilanden in de buurt te reizen. Een bezoek aan de Elafiti eilanden zou op het to-do lijstje van elke Kroatische reiziger moeten staan vanwege de schilderachtige stranden, charmante vissersdorpjes en oude kerken. Je kunt zonnebaden op het zand van Sunj Beach, snorkelen op Sipan Island, verrukkelijke zeegerechten eten, het Franciscaanse klooster bezoeken en genieten van de bezienswaardigheden.

De boottocht erheen is ook heel mooi, naast het feit dat de eilanden absoluut prachtig zijn. Je hebt uitzicht op de Adriatische Zee en op de prachtige stad Dubrovnik. Prijzen voor eilandhoppen variëren van 250 tot 500 HRK, afhankelijk van het aantal stops dat de boot maakt en of eten en drinken zijn inbegrepen, en zijn verkrijgbaar bij kraampjes in de haven van de Oude Stad.

Om tijdens het hoogseizoen een plaats op een island-hopping tour te garanderen, verdient het de voorkeur vooraf te reserveren. Enkele van de meest populaire Dubrovnik boottochten worden hier genoemd.

  • Elafiti Eilanden Tour van Dubrovnik voor de hele dag – Ongetwijfeld een van de mooiste excursies van de Dubrovnik eilanden. Je bezoekt drie van de dertien Elafiti eilanden. Je kunt wat zonnen op prachtige stranden, historische forten bezichtigen en onderweg stoppen bij enkele verbazingwekkende lokale wijnhuizen.
  • 4 uur durende privé boottocht op de Elafiti eilanden vanuit Dubrovnik – Verken de prachtige Elafiti eilanden vanuit het comfort van uw eigen privé boot! Je reis naar Dubrovnik wordt nog unieker als je met een privéboot vaart, of je nu een stel, een familie of een groep vrienden bent.
Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 21
Een “verborgen” strandgrot die je kunt bezoeken in de buurt van Dubrovnik

Dag 4: Reis van Dubrovnik naar Split

Afhankelijk van het verkeer duurt de reis van Dubrovnik naar Split ongeveer 4 uur en kost deze ongeveer 125 HRK. Je kunt kaartjes kopen in de busterminal, maar als je in een drukke periode reist, raad ik aan ze van tevoren online te kopen om er zeker van te zijn dat ze niet al zijn uitverkocht. Afhankelijk van of je meer tijd wilt doorbrengen in Split of Dubrovnik, rijden er de hele dag bussen, dus je kunt de bus nemen wanneer het jou het beste uitkomt.

Je kunt de ochtend in Dubrovnik doorbrengen met een bezoek aan het Rectorpaleis, en dan in de late namiddag een bus nemen om op tijd naar Split te reizen om te profiteren van de fantastische eetgelegenheden en het bruisende nachtleven. In de Bokeria in Split hebben we fantastisch gegeten. Daar werd één van de beste hamburgers geserveerd die ik in tijden heb geproefd. Er was meer regionaal voedsel, ook al kan het niet typisch Kroatisch zijn geweest.

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 23
Het paleis van de rector in Dubrovnik

Waar overnachten in Split

De gebieden in de buurt van het paleis van Diocletianus en het hart van de oude stad zijn de beste plekken om te verblijven in Split. Vanwege het gemak van de locatie kunt u eenvoudig naar alle belangrijke bezienswaardigheden wandelen. Hieronder staan enkele alternatieven voor verschillende prijsklassen.

  • Budgetvriendelijk: Old Town Hostel, gelegen in het hart van Split. Een goedkope plek om te verblijven en een gastvrije sociale sfeer zijn hier beschikbaar.
  • Middenklasse: Hotel Bellevue, een gezellig hotel in het centrum van Split dat voorziet in alle benodigdheden voor een rustgevend verblijf.
  • Luxe: Als je jezelf wilt verwennen, verblijf dan in het luxueuze Villa Split Heritage Hotel. Met zijn bakstenen muren en open binnenplaats heeft dit hotel in het centrum van de oude stad een zeer traditionele sfeer.

Day 5: Discover Split

Paleis van Diocletianus & de oude stad

Veel toeristen gebruiken Split alleen als vertrekpunt voor excursies en dagtochten. Het is waar dat de omgeving van Split adembenemend is, maar de stad zelf zit ook vol prachtige bezienswaardigheden. Het paleis van Diocletianus zou je eerste uitstapje van de dag moeten zijn. Eigenlijk is dit meer een fort dat bestaat uit verschillende bouwwerken die ongeveer de helft van de oude stad van Split uitmaken. De peristyle, het centrale plein tegenover de kwartieren van Diocletianus, is de locatie met de meest herkenbare kenmerken.

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 25
Paleis van Diocletan in Split, Kroatië

Van hieruit kan ook de klokkentoren van de kathedraal worden bezocht. Het uitzicht op de daken van de stad maakt de uiterst kleine trap naar boven de moeite waard. Zowel de klokkentoren als de kathedraal zijn toegankelijk voor ongeveer 20 HRK elk (twee aparte kaartjes). Persoonlijk zijn we niet in de kathedraal geweest, maar alleen in de klokkentoren om het uitzicht te bewonderen. De pub tegenover de kathedraal spreidt kussens uit langs de trappen en heeft vaak live muziek, waardoor de peristyle ook een leuke plek is om ’s avonds te verkennen.

Geniet van het landschap vanuit Park Marjan.

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 27
Het uitzicht op Split vanuit Park Marjan

Het uitkijkpunt in Park Marjan is een andere must-see locatie in Split. Het uitzichtpunt ligt op 15 minuten wandelen van de haven van Split. Een wandeling langs de haven van Split en door de charmante geplaveide steegjes op weg naar het uitkijkpunt is op zich al bijzonder fotogeniek. Je zult een wandeling door Park Marjan waarderen als je van wandelen en buiten zijn houdt.

Ontspannen op het strand van Kasuni

Ook toegankelijk vanuit Park Marjan is het strand van Kasuni. Het Split-centrum ligt op korte loopafstand van de twee belangrijkste stranden. Hoewel Kasuni verder weg is, vindt onze AirBnb host het de betere optie omdat het minder druk en toeristisch is. Het tweede strand, Bacvice, is bekender omdat het het enige zandstrand in de buurt van Split is.

Dag 6: Maak een dagtocht naar het Nationaal Park Krka

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 29
Krka watervallen in Krka Nationaal Park in Kroatië

Eén van de belangrijkste trekpleisters in deze regio van Kroatië is het Nationaal Park Krka. Je kunt er op eigen gelegenheid heen of met een gids, afhankelijk van je voorkeur. Wij hadden een vooraf georganiseerde tocht, die ongeveer 200 HRK per persoon kostte. De tocht vertrekt om ongeveer negen uur ’s ochtends, zodat je op tijd in Skradin kunt zijn om de boot naar de watervallen te nemen. In vergelijking met de drukke watervallen was deze boottocht nog mooier en rustgevender.

Ik gaf de voorkeur aan een tocht met gids, omdat je in het park vijf uur vrije tijd hebt om ofwel bij de watervallen te zwemmen ofwel van de natuurlijke omgeving te genieten. Het is een relatief zelfstandige tocht die vooral het vervoer dekt. Ideaal als je, net als ik, een hekel hebt aan autorijden.

Hoewel er eetgelegenheden zijn waar je kunt dineren in het nationale park, is het eten niet inbegrepen in de reis. Omdat ze erg duur zijn, zoals je kunt verwachten, kochten we broodjes in Split en namen die in plaats daarvan mee. De kosten van de tocht zijn exclusief de toegang tot het nationale park, die 150 HRK extra kost. Afhankelijk van het verkeer duurt de tocht een uur of langer per bus, gevolgd door een boottocht van 20 minuten. De avond is vrij om deel te nemen aan het avondeten en het nachtleven in Split na de rondleidingen, die meestal rond 5 uur terugkeren naar Split.

Dag 7: Maak een dagtocht naar Omis & de Cetina Canyon

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 31
Ronddwalen in de oude stad van Omis, Kroatië

Ontdek Omis

Het kleine dorpje Omis ligt op ongeveer 30 minuten van Split. Openbare bussen die vertrekken vanuit de haven kunnen je erheen brengen voor ongeveer 25 HRK. Met zijn beloopbare middeleeuwse oude centrum is het stadje bijzonder aantrekkelijk. Het Starigrad Fort is een fort dat je kunt beklimmen om te genieten van het uitzicht over de stad en de zee, en het ligt op slechts een korte wandeling van het centrum. Er is een prachtig strand in Omis waar je kunt luieren en genieten van de zon. De oude stad is heel mooi onderhouden, maar in tegenstelling tot Dubrovnik en Split wordt ze nog niet overspoeld door bezoekers.

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 33
Uitzicht over Omis en de Cetina Canyon vanaf de top van het fort

De stad Omis heeft charmante geplaveide straatjes die je terug in de tijd brengen, en biedt een adembenemend uitzicht op de nabijgelegen canyon. Het stadje is zo klein dat je het gemakkelijk in een paar uur kunt verkennen voordat je stopt voor een ontspannen lunch in de zon.

Ga ziplinen in de Cetina Canyon

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 35
Ziplinen over de Cetina Canyon

De prachtige Cetina Canyon, waar je kunt ziplinen en raften, kun je het beste verkennen vanuit Omis. Ik raad je van harte aan te gaan ziplinen in de Cetina Canyon, waar wij heen gingen. Hoewel ik nog nooit had getokkeld, voelde ik me door het personeel en de instructeurs volledig op mijn gemak, en het adembenemende uitzicht maakte dat meer dan goed! De kosten voor het ziplinen bedroegen ongeveer 400 HRK.

Acht ziplines van in totaal 2100 meter vormen de zipline-ervaring. De meest langste is 700 meter lang en 150 meter hoog. Als je een spannende ervaring en een prachtig uitzicht op het Kroatische platteland wilt, is dit een perfecte activiteit voor jou!

Klik hier om alvast je tickets voor de zipline te boeken!

Dag 8: Neem de veerboot van Split naar Hvar

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 37
Zonsondergang over de zee in Hvar, Kroatië

De kustlijn, eilanden en stranden van Kroatië zijn algemeen bekend. Eén daarvan is Hvar, dat bekend staat om de zuiverste zee en een bruisend nachtleven. Hvar is bereikbaar met een dagtocht vanuit Split, maar voor een grondige verkenning van het eiland raad ik aan er een paar nachten te blijven. Er zijn de hele dag boten beschikbaar die in ongeveer een uur naar Hvar varen en ongeveer 80 HRK kosten.

Om een plaats op de boot op de gewenste tijd te garanderen, kochten wij de kaartjes minstens een dag van tevoren in de haven. Het is niet noodzakelijk, maar als zeeziekte een probleem voor jou is, kan je de boot beter vroeg in de ochtend nemen, wanneer de golven lager zijn. Een geweldige manier om je eerste dag in Hvar door te brengen, afhankelijk van uw aankomsttijd, is om door de oude stad te wandelen en het fort te beklimmen om van het uitzicht op de haven te genieten.

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 39
Uitzicht vanaf de top van het fort

Waar te verblijven in Hvar

Hier zijn enkele uitstekende overnachtingsmogelijkheden in Hvar voor elke prijsklasse.

Budget: Jeugdherberg Marija is een goedkope optie. Hvar is een beetje een feesteiland. Een hostel is een geweldige plek om te verblijven als je het nachtleven wilt meemaken. Dit hostel heeft een reputatie van gezelligheid, een fantastische locatie, ruime slaapzalen en zelfs een zwembad.

Middenklasse: Apartments Bocin Rosso – Dit charmante appartement heeft een prachtig uitzicht op de haven van Hvar en de daken. Het heeft ook een fantastische ligging.

Luxe: Apartments Frane – Als je op zoek bent naar iets een beetje fancy, dit appartement heeft een grote buitenruimte waar je kunt ontspannen en genieten van het uitzicht over Hvar.

Enkele populaire Hvar tours

Dit plan brengt nogal wat beweging met zich mee, dus ik begrijp het als je geen zin hebt om slechts één nacht van hotel te wisselen. In een dergelijk scenario kan je een Split-naar-Hvar dagexcursie vervangen. Op die manier ga je met een speedboot of luxe catamaran in plaats van met de veerboot, en een lokale gids laat je alle topattracties op dit prachtige eiland zien. Hier zijn een paar van de meest geliefde trips die voor u beschikbaar zijn.

De Hvar 5 Islands & Blue Cave Tour is een fantastische optie als je meer wilt zien dan alleen het eiland Hvar. Je krijgt een deel van het eiland Hvar te zien, maar ze nemen je ook mee naar de beroemde Blauwe Grot en mooie baaien op de eilanden Vis, Ravnik, Budikovac en Bisevo.

Catamaran Cruise naar Hvar & Pakleni (gehele dag) – Deze excursie neemt u mee naar Solta en Pakleni eilanden in aanvulling op het eiland Hvar. Je kan de stad Hvar verkennen, zwemmen in ongerepte baaien, en genieten van een mooie zonsondergang terug naar Split terwijl je vaart op een gezellige catamaran.

Dag 9: Verkennen van het eiland Hvar

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 41
St Stephen’s Square in Hvar, Croatia

Hvar is zowel de naam van het eiland als de grote stad waar de veerboten aanmeren. Ik besef dat het verwarrend is. Het eiland zelf is vrij groot, en langs de kust liggen verschillende kleinere plaatsjes. Een auto huren en langs de kust rijden is de beste manier om het eiland te verkennen en er zoveel mogelijk van te zien. Wees echter op uw hoede voor autoverhuurfraude in Hvar. Je kunt hier lezen over mijn ervaring om opgelicht te worden door het autoverhuurbedrijf dat we gebruikten. Als je eenmaal een auto hebt, kun je het hele eiland in drie uur afleggen (hopelijk zonder te worden opgelicht!).

We reden wat doelloos rond voordat we stopten voor de lunch in een restaurant direct aan het strand, waar we genoten van de meest verse visgerechten van de hele reis. We waren niet de enige bezoekers die er op dat moment dineerden, en er waren veel andere gasten. Dan kun je zien dat het een uitstekend restaurant is! De eigenaar stelde vervolgens vriendelijk een mooi strand in de buurt voor dat voor ons beter tegen de wind beschut zou zijn. Voor je laatste reisavond raad ik aan naar Hula Hula Beach Bar te gaan na een lange dag reizen en toeren over het eiland Hvar. De keuken is niet zo goed als sommige van de andere restaurants in de stad, maar je kunt er voor een redelijke prijs dineren terwijl je op een terras zit om naar de zonsondergang te kijken.

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 43
Malo Zarace-strand in Hvar

Dag 10: Reis van Hvar naar Split & Trogir

Helaas is dit de laatste dag van de reis. Afhankelijk van hoe laat je vlucht is, moet je een boot nemen. Om het meeste uit je dag te halen, streef ernaar om ’s avonds laat te vliegen als je de kans hebt. Ik raad je aan vroeg in de ochtend een veerboot te nemen, zodat je wat tijd kunt besteden aan het bekijken van Trogir voordat je opstijgt. Een ander klein middeleeuws dorpje rond de luchthaven van Split is Trogir. Het wordt beschouwd als een van Europa’s best bewaarde geheimen, en het is eenvoudig te begrijpen waarom!

Je kunt een openbare bus nemen vanaf de haven van Split, net buiten waar je van de boot stapt, voor ongeveer 20 HRK om erin ongeveer een half uur heen te gaan. In een paar uur kan je dit charmante stadje bezichtigen. Net als in Split is er een klokkentoren en een kathedraal die je kunt bekijken en beklimmen voor 25 HRK. Het uitzicht is absoluut de moeite waard!

Rondreis Kroatië | Dé ultieme 10-daagse reisroute 45
Zonsondergang over de zee in Hvar, Kroatië

Laatste gedachten over deze 10-daagse rondreis door Kroatië

Daar is het – de perfecte 10-daagse rondreis door Kroatië! Heb jij Kroatië ooit bezocht? Wat bracht je ertoe? Had je reisplannen voor Kroatië zoals deze?

Persoonlijk bezoek ik Kroatië vaak omdat ik er dol op ben. Er is voor elk wat wils met zijn enorme scala aan natuurlijke landschappen, prachtige stranden en kenmerkende geschiedenis.

Uiteraard is dit slechts een voorbeeld van een 10-daags reisprogramma voor Kroatië, maar ik hoop dat je het nuttig vindt als je je eigen vakantie naar dit prachtige land organiseert.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe vakantie aanbiedingen en blogs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Misschien wil je dit ook lezen...