Vakantie Cyprus

Op zoek naar een goedkope vakantie naar Cyprus? Bekijk de aanbiedingen hieronder voor een heerlijke zonvakantie in Cyprus!

Vakanties in Cyprus

Vakantiebestemmingen in Cyprus

Artikelen die je misschien wil lezen...

Reizen naar Cyprus – Algemene informatie

Cyprus ligt ten oosten van Griekenland (Kastellorizo), ten zuiden van Turkije, ten westen van Syrië en ten noorden van Egypte. Cyprus is het derde grootste eiland in de Middellandse Zee.

Hoewel Cyprus geografisch in het Midden-Oosten ligt, is Cyprus historisch, cultureel en economisch verbonden met Europa, met name Griekenland, en wordt daarom zowel als een deel van Europa als van het Westen beschouwd. Tegenwoordig wordt het beschouwd als het zuidoostelijke puntje van de Europese Unie en Europa als geheel.

Volgens hun afkomst, taal, culturele tradities en religie zijn de inwoners van Cyprus verdeeld in twee gemeenschappen zoals gedefinieerd in artikel 2 van de grondwet van de Republiek Cyprus: Grieken of Turken. De Cypriotische meerderheid, die drie erkende religieuze groepen omvat: Maronieten, Armeniërs en Latino’s (katholieken), vormen nu 78% van de Griekse gemeenschap. Volgens de officiële volkstelling van eind 2011 is Cyprus de thuisbasis van een groot aantal buitenlanders, goed voor 21,4% van de bevolking.

Het weer in Cyprus

Cyprus heeft typisch een intens mediterraan klimaat met sterke seizoensritmes. Hete, droge zomers (juni tot september) en natte winters (november tot maart) worden gescheiden door korte herfsten en lentes (respectievelijk oktober en april tot mei) met snelle veranderingen. De regenval in de herfst en de winter varieert afhankelijk van de landbouw en de watervoorziening. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is ongeveer 500 mm. De laagste gemiddelde neerslag van 14 inch (350 mm) valt op Nicosia en de hoogste van 41 inch (1.050 mm) valt op de berg Olympus. De zomertemperaturen in Nicosia variëren tussen een gemiddeld dagelijks maximum van 37 °C en een gemiddeld dagelijks minimum van 21 °C; in de winter ligt de temperatuur tussen 15 °C en 5 °C. Van december tot maart kent het Troodosgebergte verschillende weken met nachttemperaturen onder het vriespunt en valt er veel sneeuw.

Het weer per maand

JanFebMrtAprMeiJuniJuliAugSeptOktNovDec
14℃15℃17℃21℃25℃29℃32℃33℃31℃26℃21℃16℃
Maximum temperatuur per maand in Cyprus

Veel gestelde vragen over Cyprus

Waar ligt Cyprus?

Cyprus ligt ongeveer 65 km ten zuiden van Turkije, 100 km ten westen van Syrië en 770 km ten zuidoosten van het Griekse vasteland.

Hoe lang is het vliegen naar Cyprus?

Vanaf Amsterdam Schiphol is het ongeveer 4,5 uur vliegen naar Cyprus.

Hoe groot is Cyprus?

De maximale lengte, van Kaap Arnauti in het westen tot Kaap Apostolos Andreas aan het einde van het noordoostelijke schiereiland, bedraagt 140 mijl (225 km); de maximale lengte in noord-zuidrichting bedraagt 60 mijl (100 km). Het is het derde grootste eiland in de Middellandse Zee, na Sicilië en Sardinië.

Welke taal spreken ze in Cyprus?

De taal van de meerderheid is Grieks en van de minderheid Turks. Er is ook een klein aantal Arabisch sprekende maronitische christenen en een kleine groep die Armeens spreekt. Deze groepen hebben elk slechts enkele duizenden sprekers, en zijn meestal tweetalig, met Turks of Grieks als tweede taal. Engels wordt veel gesproken en begrepen. Het analfabetisme is extreem laag, het resultaat van een uitstekend onderwijssysteem.